امنیت زیستی در تاسیسات پرورش طیور صنعتی .
نام مقاله :
امنیت زیستی در تاسیسات پرورش طیور صنعتی .
تهیه ، تنظیم و ترجمه :
علیرضا گائینی ، دانشجوی رشته دکترای دامپزشکی . دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد گرمسار .
تاریخ :
آذرماه 1385 خورشیدی .
مقدمه :
هزینه شیوع بیماریها ، سبب زیانهای مالی فراوانی در صنعت طیور میشود . در جهت به حداقل رساندن این زیانها ، میتوان از روشهای پیشگیرانه ایی چون کنترل عوامل بیماریزا و ناقلین آنها استفاده نمود . اینگونه از اقداماتی که در جهت کنترل بیماریها و پیشگیری از آنها بکار میروند تحت عنوان امنیت زیستی طبقه بندی میشوند .
امنیت زیستی مجموعه ایی از اقداماتی است که شیوع ارگانیسمهای بیماریزا را محدود میکند . با استفاده از عملیات ضدعفونی و همچنین اجرای مناسب اقدامات بهداشتی ، امنیت زیستی میتوان عوامل بیماریزا را ریشه کن نموده و یا به حداقل میزان ممکن رسانید . اقدامات پیشگیرانه ایی چون واکسیناسیون و مراقبتهای سرولوژیک میتوانند به سلامت گله کمک شایانی نمایند .
در صورتیکه اقدامات امنیت زیستی جدی گرفته نشده و به آنها توجهی نشود وضعیت به سمتی پیش خواهد رفت که شاهد اپیدمیهای گسترده در صنعت طیور و بومی شدن بسیاری از بیماریهای خطرناک خواهیم بود . بایستی توجه داشت که بسیاری از تجهیزات پرورش طیور میتوانند به عوامل بیماریزای به اصطلاح ملایم آلوده شوند . اینگونه از آلودگیها در بسیاری از موارد با نشانه ها و علائمی همراه نخواهند بود و سبب زیانهای مالی فراوانی خواهند شد . بایستی توجه داشت که در مواردی ، پاکسازی و ضدعفونی ایندسته از تجهیزات ، بسیار مشکل و هزینه بر خواهد بود .
طراحی و انتخاب محل تجهیزات :
بطور عادی ، تجهیزات و تاسیسات پرورش طیور شما بایستی یک تا دو مایل از سایر تجهیزات پرورش خصوصی یا صنعتی طیور فاصله داشته باشد . اگرچه تجهیزات ساخته شده را در اغلب موارد نمیتوان جابه جا نمود ، تجهیزات را بایستی به دور از راههای آب که توسط پرندگان مهاجر استفاده میشوند تعبیه نمود .
تجهیزات جدید را تا حد امکان به دور از راههای مورد استفاده وسایل نقلیه صنعت طیور احداث نمائید . ایندسته از وسایل نقلیه میتوانند شامل کامیونهای حمل غذا ، پرندگان زنده ، کشتارگاهها و ... باشند .
راههای مجاز برای رفت و آمد بایستی از موادی ساخته شوند که امکان انتقال حداقل میزان ارگانیشمهای زنده را داشته باشند و از سوی دیگر براحتی ضدعفونی شده و پاکسازی شوند . این راهها بایستی یکطرفه باشند و از سالنهای با سن گله جوان به سمت گله های پیر باشند . از مناطق پاک به آلوده و مناطق خصوصی به عمومی مانند خوابگاه کارگران باشند . اینکار میتواند سبب کاهش چرخش عوامل بیماریزا در مزرعه شود .
منابع بیماری در تجهیزات پرورش طیور :
ü یکی از منابع بیماریها ، کارمندان و کارگران ، مسئولین خدماتی ، رانندگان کامیونها ، تیمهای واکسیناسیون ، دامپزشکان و ... باشند .
ü این بیماریها ممکن است توسط جوجه های تازه خریداری شده ، پولتها ، خروسهای جدید منتقل شوند .
ü احتمال دارد که این بیماریها توسط تجهیزات ضدعفونی نشده و از دوره های قبلی منتقل شوند .
ü بیماریهای فوق میتوانند از طریق ناقلینی چون جوندگان ، پرندگان وحشی ، باد ، آب ، حشرات منتقل شوند .
پس از بررسی این موضوع ، راهکارهایی را جهت جلوگیری از بروز بیماریها با یکدیگر بررسی میکنیم .
رفت و آمد انسانها :
در جهت جلوگیری از انتقال بیماریها توسط انسانها به مزارع پرورش طیور ، از ورود آنها به مزرعه جلوگیری نمائید .
ورود و خروج کلیه وسایل نقلیه را کنترل کنید . در صورت امکان تمامی رفت و آمدهای وسایل نقلیه و افراد را بازبینی نموده و مورد توجه قرار دهید . ایندسته از کنترلها میتوانند شما را به سوی منابع بیماریها هدایت نموده و اشکالات شما را در اجرای اقدامات امنیت زیستی آشکار نماید .
آندسته از وسایل نقلیه که بایستی وارد مزرعه شوند ، بخوبی ضدعفونی و پاکسازی شده و سپس وارد مزرعه شوند . کامیونهای حمل جوجه ، کامیونهای حمل مواد غذایی از ایندسته از وسایل نقلیه میباشند . بهترین روش آن است که در ورودی مزرعه ، منطقه ایی مجزا را جهت ضدعفونی و پاکسازی تجهیزات ، وسایل نقلیه و همچنین افراد در نظر گرفت .
پایان بخش اول ...
منبع :
Texas Agricultural Extension Service.
آدرس پست الکترونیک :
Alirezagae
ni2000@yahoo.com