St. Louis Encephalitis ، نقش مرغها
نام مقاله :
St. Louis Encephalitis ، نقش مرغها .
نام نویسنده :
Gary D. Butcher and Richard Miles .
تهیه ، تنظیم و ترجمه :
علیرضا گائینی ، دانشجوی رشته دکترای دامپزشکی .
تاریخ :
اسفندماه 1384 خورشیدی .
بیماری St. Louis Encephalitis ( SLE ) برای نخستین بار در سال 1932 میلادی در شهرهای پاریس فرانسه و ایلینویز آمریکا شناسایی شد . یکسال بعد این بیماری در شهرهای St. Louis ، میسوری و کنزاس آمریکا بصورت اپیدمی در آمد . دلیل نامگذاری این بیماری نیز همین مورد بوده است (St. Louis ) . در این اپیدمی بیش از 1100 نمونه شناسایی شد . پس از آن بیماری به حال اندمیک در آمد و در سراسر آمریکا شیوع یافت .
شیوع بیماری St. Louis Encephalitis بصورت فصلی اتفاق افتاده و اغلب در فصول تابستان و اوایل پائیز روی می دهد . این مدت زمان ، دقیقا با فعالیت شدید حشرات همراه است . شیوع این بیماری در انسانها با کاهش دما بیشتر میشود . این در حالیست که با کاهش دما جمعیتهای حشرات کاهش می یابد . ولی بایستی توجه داشت که گونه حشره Culex بعنوان یکی از ناقلهای مهم ویروس SLE شناخته شده است .
پرندگان از مهمترین منابع ویروس این بیماری میباشد . علت آن را نیز میتوان از تغذیه حشرات رده Culex از طیور دانست . تاکنون ویروس SLE از بسیاری از رده های مختلف پرندگان اهلی و همچنین وحشی جدا شده است . اما به هرحال بایستی توجه داشت که مرغها این بیماری را گسترش نمیدهند و درجه Viremia یا درجه تولید ویروس در خون مرغها پائین است . بنابراین مرغها نقش مشخصی را در چرخه انتقال میان مرغها و حشرات بازی نخواهند کرد . سوالات و شبهه های بسیار زیادی در مورد نقش مرغها در شیوع SLE وجود دارد . این در حالیست که بسیاری از این شبهات هنوز هم در جای خود باقی است .
ویروس SLE توسط حشرات منتقل میشود و هیچ نگرانی در مورد انتقال آلودگی بصورت مستقیم از پرنده به انسان وجود ندارد . همچنین خوردن گوشت و تخم مرغ نیز سبب این آلودگی نخواهد شد . در ایالات متحده آمریکا محققین در فلوریدا از مرغها بعنوان نمونه های حیوانی در مناطق مشکوک و درگیر با بیماری استفاده می کنند . این دسته از طیور در معرض حشرات در مناطق آلوده قرار می گیرند . پس از این مرحله ، با آزمایش خون مرغها و سنجش میزان آنتی بادی موجود در آنها به وجود بیماری پی میبرند . بخاطر داشته باشید که مرغها با این ویروس بیمار نمیشوند .
اما علت انتخاب مرغها برای این آزمایشات :
¨ مرغها ارزان هستند .
¨ حمل و نقل آنها آسان است .
¨ حشرات مورد نظر میل زیادی را به این پرندگان دارند .
¨ و در نهایت ، بطور عادی مرغها آنتی بادی بر علیه این ویروس ندارند .
در این قسمت ، بار دیگر اشاره می کنیم که محصولات طیور کاملا مقوی ، سالم و با کیفیت هستند و این بیماری هیچ تاثیری بر روی این موارد نخواهد داشت . در واقع انسانها این بیماری را مستقیما از مرغ نخواهند گرفت .
نشانه های کلینیکی این بیماری در انسانها شامل :
¨ شروع ناگهانی با سردرد شدید .
¨ تب بالا .
¨ گرفتگی عضلات گردن .
¨ تهوع .
¨ گیج بودن .
میباشد .
در صورتیکه این نشانه ها مربوط به بیماری St. Louis Encephalitis باشد بمدت یک تا چهار روز طول خواهد کشید . در برخی از افراد این نشانه ها همراه با افسردگی و بی خوابی و در برخی نیز با هیجان و بی خوابی خواهد بود .
این بیماری ممکن است که با برخی از مشکلات و بیماریها مانند :
¨ Pnemonia .
¨ آلودگی باکتریایی خون .
¨ آمبولی Pulmunary .
¨ خونریزی Gastrointestinal .
همراه باشد .
بایستی توجه داشت که شدت این بیماری در افراد بالای شصت سال افزایش می یابد . مدت زمانیکه یک حشره فردی را می گزد تا بروز علائم کلینیکی بین چهار تا 21 روز طول خواهد کشید . حیوانات اهلی مانند گاو ، گربه ، اسب ، مرغ و ... پس از گزش توسط حشره ناقل ، این بیماری و ویروس SLE را گسترش نخواهند داد .
همانطور که اشاره شد ، وقوع این بیماری فصلی است . روش OverWintering ویروس تاکنون روشن نشده است . این ویروس از حشرات Culex بالغ جدا شده است . برخی از آزمایشات سرولوژیک ، بروز این بیماری در فصل بهار را در طیور تائید کرده است . همچنین با تحقیقات بعمل آمده مشخص شده است که حشرات ماده میتوانند این ویروس را از طریق تخم خود به فرزندان خود منتقل نمایند ( TransOvarian Transmission ) . این ویروس برای مدت زمان زیادی در خون خفاشها زنده مانده است .
در کل ، برای بروز این بیماری در جمعیتهای انسانها بایستی فاکتورهای بسیار زیادی حاضر باشند . در یکی از تحقیقاتی که در زمینه Epizootiology بر روی SLE صورت گرفت ، مشخص شد که فاکتورهای بسیار زیادی در جهت شیوع این بیماری و بحالت اپیدمیک در آمدن آن نیاز است .
شیوع SLE در اواخر بهار و اوایل تابستان شدت می یابد . این زمان با بدنیا آمدن نسلهای جدید حشرات Culex مقارن است . در واقع هر زمانیکه شرتیط بوجود آمدن جمعیتهای حشرات وجود داشته باشد ، این بیماری شیوع میابد .
پس از آن ممکن است که این ویروس وارد جمعیتهای انسانی شده و بحالت اپیدمیک درآید . پرندگان وحشی یک منبع بزرگ را برای انتقال این ویروس فراهم می کنند . در صورتیکه میزان انتقال ویروس میان حشرات و پرندگان بالا باشد امکان آلودگی انسانها و سایر پستانداران افزایش خواهد یافت . در هر صورت بایستی توجه داشت که درجه آلودگی خون انسانها و پستانداران اهلی پائین است و بنابراین نمیتوانند بعنوان یک میزبان در نظر گرفته شوند .
در حال حاضر هیچ واکسنی برای پیشگیری از SLE وجود ندارد . بنابراین کاهش جمعیتهای حشرات میتواند یکی از راه های پیشگیری از بروز این بیماری باشد . برنامه های نظارتی مختلف بر پایه آزمایشات سرولوژی در پرندگان نیز از راه های دیگر است . بعلاوه ، کاهش ارتباط با حشرات نیز از درجه اهمیت بالایی برخوردار است .
منتظر شنیدن نظرات ، پیشنهادات و انتقادات شما هستم :
Alirezagaeeni2000@yahoo.com