مفاهیم مدرن در کنترل بیماریهای طیور
مدیریت بیماریها در طیور نقشی محوری در جهت بهبود این صنعت ایفا می نماید . سناریوی تغییر بیماریها و ترکیبات پاتولوژیک مختلف در گله های طیور در کشورهای مختلف دنیا چالشهای جدیدی را پیش روی متخصصین بیماریهای طیور گذاشت .
در جهت تشخیص بیماریهای طیور در گله های تجاری امروزه از روشهای جدیدی بهره می برند . این شیوه ها بر پایه روشهای جدیدتر مدیریت بیماریهای طیور میباشد . با باز شدن راه برای پیوستن به WTO مدیریت بیماریها بایستی در جهت تولید محصولات طیور در کلاس جهانی و با کمترین میزان ابتلا به بیماری و استاندارهای بالاتر بکار رود .
مفاهیم جدید مدیریت بیماریهای طیور دسترسی های جدیدی را برای دستیابی به نتایج مورد دلخواه ما در نواحی مختلفی چون :
- امنیت زیستی .
- پیشگیری .
- نشانه ها .
- بروز ایمنی در طیور .
خواهد داشت .
این موارد در کل میتوانند سبب بهبود محصولات طیور کشورمان در آینده ایی نه چندان دور شوند .
1 . امنیت زیستی و مدیریت سلامت :
امنیت زیستی یکی از مهمترین و کارآمدترین فاکتورهای مدیریت بیماری هاست که به تمامی نظارتهای اجرا شده در جهت پیشگیری از ورود عوامل بیماریزا به مزارع پرورش طیور باز می گردد . برنامه های مختلف امنیت زیستی در تمامی درجات مدیریتی در مزارع پرورش طیور قابل اجرا میباشند . نحوه اجرا نیز با توجه به تفاوتهای ساختاری مزارع پرورش طیور ( مادر . تخمگذار . گوشتی و ... ) تفاوتهایی خواهد داشت .
امنیت زیستی استانداردهایی روزانه را بیان می کند که کارکنان مزارع بایستی رعایت کنند . در واقع اینگونه برنامه ها از اهمیت زیادی در روشهای کنترل بیماریها برخوردار میباشند .
2 . کنترل بیماریهای کشنده شدیدا مسری ( آنفلوآنزا . نیوکاسل . گامبورو ) :
برای کنترل بهتر ایندسته از بیماریها پیشنهاد میشود که توجه خاصی را به چالشهای ناشی از ارگانیسمهای شناخته شده ایی که سبب کاهش تولید و قدرت ایمنی طیور میشوند داشته باشید . کوکسیدیوز و E.Coli از این نمونه ها میباشند .
از سوی دیگر بسیاری از
- مایکوتوکسینها .
- حشره کشها .
- فلزات سنگین .
- و ...
سبب ضربه به سیستم ایمنی و کاهش قدرت آن میشوند .
کنترل این بیماریها در کل ، سبب کاهش آلودگی طیور و محصولات مرتبط آنها خواهد شد .
3 . اصول پیشنهادی HACCP :
اجرای یک برنامه امنیت زیستی موثر و همچنین طراحی یک برنامه مناسب بهداشتی به شیوه های پیشنهادی توسط HACCP بستگی دارد . اجرای صحیح این نکته به شما کمک خواهد کرد تا خطرات نختلف پیش روی خود را ارزیابی و سپس مدیریت کنید .
اصول مختلف HACCP :
الف ) ارزیابی :
در جهت شناسایی و بررسی میکروبیولوژیک ، شیمیایی و فیزیکی در هر قدم از پروسه .
ب ) کنترل نقطه بحران :
در جهت شناسایی نقاط مهم تا در هنگام انجام برنامه ها به مشکلی بر نخوریم .
ج ) محدودیت بحران :
در جهت محدود سازی خطرات و کاهش آنها .
د ) نظارت :
در جهت مشاهده و کنترل تولید در تمامی مراحل تولید .
ه ) اصلاح :
به منظور اصلالح نقاطی که در پیشبرد امور مشکل زا میباشند .
ط ) ثبت :
بایستی این کار را در تمامی مراحل تولید بدون اشتباه و با دقت فراوانی انجام دهیم تا مطمئن شویم که تمامی مراحل کاری ، بدون اشتباه در حال پیشروی میباشند .
ظ ) تائید :
در جهت انجام آزمایشات و اطمینان از اجرای صحیح سیستم HACCP .
پایان بخش اول ...
ادامه دارد ...
تهیه ، تنظیم و ترجمه :
علیرضا گائینی . مدیریت گروه های علمی ماهنامه الکترونیک کویر .
www.Poultrymag.Org
This Article Translated In Kavir Sientific Team In May 2006
All Rights Reserved